Monday, July 14, 2014

Lister skåp och kök

Var börjar vi detta inlägg. Jag tycker vi tar avstamp i en gammal bild från salen:


På bilden ser vi en relativt bred hålkälslist i taket samt en golvlist ca 160mm bred. dörrfodren är 90mm. Eftersom det satt smala släta lister i hela huset när vi tog över det och vi kan räkna ut att dessa suttit sedan renoveringen 1950 bör denna bild vara tagen före, och således om inte huset är renoverat en tidigare gång, avbilda orginalutförandet av huset. Dörrfodren hittade vi uppmärkta exemplar av i ett uthus och dessa har vi låtit vara förlaga för nyproducerade dito. Då vi ändå hade hyvelstålet lät vi dessutom göra matchande golvsocklar ca 160mm breda.

En lagom stor hålkäl för taket köptes färdig. Dock fann jag ganska snart att det skulle bli väldigt svårt att få förkroppningen i hörnen snygga då dessa inte är helt spetsiga. Undre delen på listerna hade helt enkelt inte mött varandra. Därför valde vi att lösa problemet med ett tillskott av hörnklotsar. Passande och praktiskt. Notera fönstret i serveringsdörren. Vi vill ju inte ha kökspersonalen springande fram och tillbaka i dörren i onödan.


Redan innan vi fått den Gamla bilden hade vi pratat om att vi ville ha en sk. sockelpanel i de finare "publika" rummen. Detta är alltså ett tidstypiskt tillägg vi gjort som inte funnits från början. Dock är det ingen som kommer missta vårt tillägg för orginal om man studerar materialen noga. För att avsluta panelen snyggt mot dörrfodren satte vi skurklotsar.
Fönstersmygarna är gjorda av planhyvlad furu som limmats och pluggats i karmarna. Bänkskivan är i mdf med en fräst svanhals i framkant. I vanliga fall brukar nog denna kant vara i skivans underkant och så var det tänkt även här fram till att jaa gjort första och insett mitt misstag. Dock jämförde vi de två utföranden och fann att vi gillade den misslyckade bättre. Under skivan sitter ett figursågat foder som stöd.I groventren och dess tillhörande trapphall har vi gjort två platsbyggda skåp. Dörrarna hämtade vi ur vår container med allehanda dörrar från huset. De är från renoveringen på 50talet men fick fortsätta tjäna sitt syfte här. Vindsdörren är också ett 50tals tillskott. Den ska målas in i samma färg som väggarna för att "gömmas" bredvid spegeldörren.
Köket. Troligtvis inte dess ursprungliga placering och säkert nybytt 1950. Smala lister och slät dörr där en gång dörren till vindstrappan stått.


Det var i stora delar utbytt mot IKEAstommar när vi fick huset. Någon stomme fanns kvar i det som var serveringsrummet. Dessa har vi sparat och hade tänkt använda. Tråkigt nog saknade de sidor och var ganska medtagna när de väl släppte greppet om huset. De står på logen och väntar på att få fortsätta sitt liv någon annan stans. Slänga dem är inte aktuellt. När vi planerade köket på nytt bestämde vi först att vi inte ville ha inredning som täckte fönstren. Placeringen av det nya köket var då given. Vi satte igen en dörr och tog bort väggen till serveringsrummet för att skapa ett större kök. Detta var beslut som jag hade svårt för då jag gärna bevarat serveringsrummet. Tycker det hade tillfört själ till huset. Dock ska det fungera att bo modernt och eftersom vi inte vet hur köket varit förlagt ursprungligen valde vi att öppna upp. Vi sparade en bjälke i taket som minne av rummet och speglar även denna bjälke i en generalskarv i trägolvet. Bjälken är också av stor vikt då det är en av få som knyter ihop husets två långsidor och hindrar huset från att falla isär.


 Spis, vedspis och bakugn kommer ta stöd i den murade väggen. Över gjuter vi en spiskåpa.

Köket kommer ha luckor med en spegel i mitten. Ramen avslutas med en pärla mot spegeln. Luckorna går omlott så den högra låser den vänstra. Så var det på de köksstommarna som står på logen så det är en hommage till dessa. De går givetvis i liv med stommarna på gammalt vis. Socklarna blir utanpåliggande med samma profil som dörrfodren. Under fönstren sträcker sig en lång sittbänk med skåpsförvaring under i samma stil som resten av köket. Här kan man sitta och ta sitt morgonkaffe och blicka ut över trädgården och vår beteshage. Bänken avslutas med ett platsbyggt skafferi i kökets ena hörn. Alla vitvaror byggs in. Bänkskivan blir av 2cm marmor och har en gång varit charkdisk i en gammal lanthandel.
Det har blivit långt mellan inläggen här på bloggen men faktum är att jag återgår på heltid till mitt lärarjobb i höst och i september flyttar vi in på bottenvåningen. Så är det bestämt därför är det ingen rast och ingen ro som gäller!

1 comment:

  1. Vilket fint hus ni får, eller kanske ni nu bor i huset. Ser fram mot bilder på hur dagsläget ser ut. Bra jobbat! Hälsningar Marianne

    ReplyDelete