Tuesday, February 21, 2012

Historiska snedsteg...

Vad definierar ett gammalt hus? Vad skiljer ett gammalt hus från ett hus i gammal stil? Ganska mycket vad beträffar materialval och konstruktion men om vi undantar dessa faktorer? Vi ponerar att vi nyproducerar ett hus med traditionella material efter en ritning inspirerad av en gammal förlaga! Det vi gör är att vi skyndar på eller hoppar över en månghundraårig process och rationaliserar bort det som genom tidens tillfälligheter, slarv, slump och rationella förklaringar har utvecklat förlagan till vad det är idag. Nyproducerar vi sätter vi självklart dörren där den har bäst funktion för dagens behov och rummets nuvarande användning. Så som förlagans grundare en gång gjorde. Absolut inget ont i det eller i att bygga nytt!!!

Men det är ju inte nyproduktion vi vill göra när vi nu flyttar vårt hus. Rättar vi fönstren symmetriskt för att ge det gamla huset en tilltalande exteriör. Gömmer undan den lilla biten bjälke från en gammal vägg. Rättar jag till dessa ”skönhetsfel” i mitt gamla hus berövar jag inte det dess karaktär? Gör det till ett annat? Allt som finns där sitter där av en anledning. Något har hänt, ett behov har funnits och någon har gjort något. Om och om igen genom historien. Massor av historier! Huset har historia. Ett gammalt hus berättar en historia för dig och det är i dess utseende, fel och brister den ger dig en smygtitt bakåt i tiden. Om du väljer att se den! Vårt bidrag till historien blir att lägga till. Sätta våra märken. Men inte på bekostnad av de som satt sina.

Men var drar man då gränsen? Ska vi bygga upp huset med ”femtiotalscharm” blandat med de senaste årens misslyckade renoveringshaverier? Den gränsdragningen är svår och någonstans haltar min argumentation här. Fast till slut landar vi i att vi måste ta avstamp i det som känns som husets hjärta och skäl och finna de kvaliteter som vi föll för i huset. Spinna vidare på det och skapa en smakfull helhet med så mycket återvunna detaljer från husets historia som möjligt. Femtiotalsskåpen i köket har sin naturliga plats även i framtiden. De bär också dom en historia.

2 comments:

  1. Om ni vill få flytten dokumenterad ordentligt så kan ni ju kolla in http://svt.se/2.172109/1.2707906/vill_du_forverkliga_ditt_husprojekt

    Ses //David

    ReplyDelete